FOLLOWERS

Friday, April 12, 2013

Hilangnya seorang "Papa"

Dimulakan dengan bismillahirrahmanirrahim...saya membuka smula pintu blog ini selepas 2 tahun ditutup...lama sudah aku meninggalkan dunia blog ni...tapi demi berkongsi dan meluahkan segala cerita yg memberikan kesan besar pada hidup aku dan keluargaku...aku terpaksa merajinkan diri....

................................................................................................................................................................

-29 march 2013 (Jam 07.38 malam )


telefon bimbitku berbunyi...bila dilihat..aku terima whatsapp daripada papa...die nk tunjuk baju yg bru dibelinya untuk ke majlis perkhawinan kakak saudara ku 27 april ini...cantiknya baju tu...cantikkk sangat...perbualan kami hanya lah dari jam 7.38 sehingga 7.50..sekejap sangat kami berbual...

x ku sangka...rupanya itu whatsapp yang terakhir aku terima daripada papa...TIADA LAGI WHATSAPP MASUK KE HP KU DENGAN TERPAPAR NAMA "PAPA" BUAT SELAMA LAMANYANYA....

.......................................................................................................................................................

Selepas beberapa jam >>>>>>

-30.3.2013 ( jam 2.15 pagi)

       Sedang khusyuk melayan game show korea di laptopku di rumah sewaku di shah alam,handphone berbunyi....terpapar nama kakakku...perasaan mula tak sedap hati... dalam hati berkata... "along ni kalau call pagi2 buta cmni msti ade emergency" tanpa berlengah...aku jawab panggilan tersebut...

along : uda..kat mana??
aku   : kat uma la..asal???
along : papa masuk hospital tau..
aku    : ha???sakit ape???
along  : sakit jantung tiba2..ni aku ada kat hospital ni..apa2 hal aku gtau..
aku     :okey...

*dalam hati berkata.. "owh..agaknye papa kne suspek jantung jek mcm dulu kot...biase2 jek...mungkin salah makan ke ape..." kata2 untuk sejukkan hati sendiri...



sehinggalah dapat mesej ni daripada along...hati aku yg sjuk tadi bertukar menjadi perasaan yang tak sedap hati...gundah gulana..x senang duduk...tapi masih berharap yang semuanya akan berjalan lancar..dan papa pulih seperti sedia kala...

sementara menunggu keputusan.. ..tidak berhenti aku berdoa...disusuli dengan bacaan yasin...

habis jek ayat yasin yang ke 83,sekali lagi hp ku berbunyi....bila dilihat...panggilan dari abangku..disuruhnya aku kemas2 untuk pulang ke johor bahru untuk menziarah papa yg sedang sakit...tanpa berlengah...aku sumbat baju2 di dalam beg...dan hati terdetik untuk turut memasukkan baju melayu di dalam beg...


selepas 40 minit,abang sampai ke rumah sewa aku...dengan perasaan yang tenang..aku masuk ke dalam kereta dan bergerak..selepas beberapa minit...skali lagi hp berdering...
sempat berkata kepada abang... "alamak takut betul la aku nk jwb kalau along call ni"
bila diangkat....

along: hello de..da kat mana??? (bercakap dengan nada sebak)
aku  : kat dalam kereta..baru nak gerak ni ha...asl??
along: ckp abang..bwk keter slow...selawat banyak...

sekali lagi aku bertanya...

aku: asal long???
along: ko da tau kan???ko da tau kan???
aku: tau apa???

hati seolah dapat meneka...tapi aku berharap bukan perkataan tu yang along mahu sebut...

aku: napa long??
along: PAPA DA TAK DA... *sambil menangis
aku: ha????

serta merta...air mata aku jatuh bercucuran....terasa sakitnya hati ini...macam ditikam,di koyak bila keluar perkataan tu daripada mulut along....aku menangis teresak-esak..abang yang sedang drive hanya mampu mengusap-usap bahu ku sambil berkata.. "sabar de...da mmg ajal papa..kita x boleh nak buat apa...sekarang ni kau kena bagi aku semangat..sbb aku kne drive ni smpai jb..."

aku menjawab sambil menangis..."kita da x de ayah bang....aku da nak konvo...."

"aku dah nak konvo" ayat yg pertama terkeluar dari mulut ku...

aku yang baru menamatkan pengajian diploma sedang menunggu masa untuk konvokesyen...

seminggu sblom kejadian..aku sempat berbual ngn papa...

aku: papa nnti jgn x pegi e convo orang..
papa: berapa haribulan???
aku: myb bulan 7 kot..

disusuli dengan mcm2 pertanyaan...papa seakan teruja untuk menghadiri majlis konvokesyen aku...

          Dlm perjalanan pulang ke johor bahru...suasana di dalam kereta sunyi...aku mula terkenang kembali..kenangan2 bersama arwah papa...terbayang papa mengahadiri majlis konvokesyen ku..melihat aku mengambil sijil diatas pentas...papa yang duduk di bawah pentas mesti tersenyum sambil menepuk tangan bangga dengan pencapaianku..sambil bergenang air mata..malangnyer......semuanya tidak kesampaian...

dalam perjalanan yg mengambil masa 4 jam ke johor bahru...macam2 perkara yang berlegar di kepala...
"aku bermimpi ke??"
"bnyk lagi dosa aku pada papa"
"x sempat aku nak balas jasa baik dan budi papa selama ni"
"mcm mne kehidupan keluargaku selepas hilangnya seorang gabenor di dalam keluarga??"
"kuat ke aku dan keluargaku nk menempuh semua ni??"

cuba memberitahu hatiku..yang aku sekarang tidak lagi sama seperti yang dulu,.. tarafku sudah bertukar sebagai "ANAK YATIM"...
tiada bapa yang melindungi keluarga...
tiada bapa yang membantu susah dan senang...
tiada bapa untuk dikongsi cerita....
tiada lagi kasih sayang seorang insan yang digelar "PAPA"

aku tidak sama seperti orang2 lain...
dulu aku berayah...kini tidak lagi.....
dulu semua yang aku minta...mudah saja ditunaikan...tetapi kini tidak lagi....

semakin mahu tibanya ke rumah..hati semakin berat terasa....hanya mampu berselawat dan menarik dan menghembus nafas...

setibanya di depan rumah....aku dapat melihat..rumah ku dipenuhi dengan orang2 ramai...dengan pintu yang terbuka luas...pakcik2 yang memakai songkok dan kopiah....katil yang sudah terpasang di tengah2 rumah..perasaan aku semakin berat....air mata kembali jatuh...allah saja yang tahu perasaan aku pada ketika tu...dimulakan dengan bismillah..aku dan abang turun dari kereta....di sambut oleh along dan adik...kami berpelukan 4 beradik di depan rumah sambil menangis....bayangkan la perasaan 4 beradik yang ditinggalkan oleh bapa mereka....aku dan abang teruskan lagi masuk ke dalam...mama terduduk diatas kerusi sambil menangis melihat kami pulang...aku terus duduk dan meletakkan kepala di riba mama dan abang aku memeluk mama..hiba dan sedih sungguh bila melihat muka mama yang menangis ..orang2 yang melihat kami turut mengalirkan air mata....x sampai 10 minit kami sampai...disusuli pula dengan van jenazah...hati aku semakin berat...berat untuk melihat jenazah papa...tanpa berlengah aku membantu mengangkat jenazah papa dan meletakkannya diatas katil beralaskan kain putih yang telah siap disediakan..dan papa sudah selesai dikapan dan dimandikan di hospital..apabila membuka kain di muka papa..luluhnya hati ini melihat bapa sndiri yang telah dikapankan..

tanpa berlengah,kami 4 beradik mencium jenazah papa...dimulakan dengan along,abang,aku....pipi dan dahi papa terasa sangat sejuk...perasaan takut untuk mencium jenazah hilang apabila mencium jenazah bapa sndiri...diakhiri dengan ciuman adik aku...
selepas die mencium dahi papa...dia x dapat menahan sedihnya...menangis..menangis...dan terus menangis sambil menyebut "papa...papa...papa..."...sambil dipeluk oleh aku...sampai la satu ketika...kerana tidak kuat semangat,adik aku rebah dan pengsan...aku sempat menahan badannya dan membawanya masuk ke bilik...aku tau,,,die yang paling terasa kerana dia adalah anak bongsu dan juga yang paling rapat dengan arwah papa..apa yang diminta...boleh dikatakan semua dipenuhi oleh papa...tiap2 hari die ke kelas....papa yang menghantarnya..

_________________________________________________________________________________
.beberapa jam sebelum papa meninggal...adek aku sempat berbual dengan papa...

adik: pa,papa balik x malam ni??
papa: x balik..papa tidur dekat rumah sewa..esok pagi papa nak pergi jogging..kenapa???
adik: kawan orang ada belikan KFC..papa nak x??
papa :ha simpan la dalam peti ais...besok papa makan......

sebak hati aku bila buka peti ais,nampak KFC yang ditinggalkan untuk papa...


x sempat dijamah sikit pon oleh papa.. ='(

________________________________________________________________________________

sedih...sangat2 sedih perasaan ketika jenazah papa dirumah...susah untuk digambarkan..disaat aku memerlukan seseorang...datang kawan baikku...dipeluk erat sambil menangis...dia juga menangis kerana rapat dengan arwah..dialah yang menemani aku dari mula hingga ke akhir majlis..terima kasih sahabat...
   
sambil menunggu kedatangan adik beradik papa yang lain...jenazah papa dibacakan yasin oleh org2 yg dtg melawat...seorang demi seorang datang melawat jenazah buat kali yang teakhir..dari jauh...aku membaca yasin sambil memandang jenazah papa yang tenang seakan tersenyum..alhamdulillah...ramai kawan2nya yang datang melawat...

pada jam 10 pagi..jenazah papa dibawa ke masjid untuk disembahyangkan..alhamdulillah..sebelum jenazah dikebumikan...sempat juga adiknya dari negeri sembilan datang melawat abangnye buat kali yang terakhir...sebelum kain kafan papa ditutup,skali lagi aku x melepaskan peluang untuk mencium jenazah buat kali yang terakhir..disusuli oleh along...sambil mencium pipinya..aku berkata di dalam hati.. "terima kasih papa...trima kasih kerana telah menyelesaikan tanggungjawabmu sebagai ketua keluarga yang berjaya..maafkan dosa2 uda pa...maafkan org sbb x sempat balas budi papa menjaga kami dari kecil hingga besar..org bersyukur dpt ayah mcm papa..org x pernah menyesal.."
terdengar suara dari jauh.. "uda...along..." suara mama memanggil kami tanda suruh berhenti..aku melepaskan tubuh papa...kain kafan papa ditutup..itulah kali terakhir aku dapat mencium papa...

jenazah dibawa ke tanah perkuburan berhampiran rumahku...supaya mudah untuk kami melawat papa..apabila smpai ke tanah perkuburan..aku bergegas pergi ke jenazah papa..jenazahnya hampir diturunkan ke liang lahad..tanpa berlengah..ku lipat seluarku..terus masuk ke liang lahad untuk menyambut jenazah papa dan memasukkan ke dalam liang lahad..apa yang aku pikirkan ketika itu hanyalah "kuatkan semangat!kuatkan semangat!kuatkan semangat!!" selepas meletakkannya..itulah kali terakhir aku memandang wajah papa dan aku sendiri membantu untuk mencangkul dan menanam jenazah papa.. sambil berkata dalam hati.. "pa...anak lelakimu ini telah menjalankan tugasnya sebagai anak pa..sudahku bantu untuk menyelesaikan jenazahmu...alhamdulillah" sedikit demi sedikit...tanah merah memenuhi kubur papa..
tepat jam 11.52 pagi..jenazah papa selamat dikebumikan...

alhamdulillah..semuanya berjalan dengan lancar dan dipermudahkan olehnya...

aku tefikir..perbualan beberapa jam sebelum papa meninggal..itulah kenangan yang ditinggalkan kepada kami..papa meninggalkan kami dengan kenangan yang berbeza-beza..

-papa membeli baju baru..tetapi die sempat menunjuk baju tersebut hanya kepada "aku"..kalau tidak ditunjuknya..mungkin kami tidak tahu baju itu untuk dipakai ketika majlis perkhawinan kakak sedaraku nanti... akan aku pakai baju itu untukmu pa..insyaallah...

-papa meninggalkan kenangan ayam KFC kepada adik..dan pada hari yang sama..rupanya papa sempat untuk menukar baju yang dibeli untuk adek beberapa hari yang lepas..malangnya tidak sempat untuk ditunjuk kepada adik..mungkin kerana dia tidur di rumah sewa kami dan pergi untuk selamanya..biasanya apabila dia membeli baju untuk adik..dia akan meletak baju baru tersebut yang terbentang diatas katil adik untuk membuat kejutan...malangnya tidak sempat untuk dilakukannya..

-petang sebelum papa pergi..papa sempat memberitahu mama yang dia telah membeli lauk pauk...

seakan dia tahu akan pemergiannya...papa telah meninggalkan kami untuk selama-lamanya,..

*kata-kata seorang teman semasa kehilangan bapanya.. "org lain x kan rasa apa yang aku rasa selagi bukan mereka sendiri yg mengalaminya.."


betull...aku sangat setuju..selepas apa yang terjadi..baru aku rasa..betapa sedih dan sakitnya kehilangan ayah....


AKU REDHA...Aku redha degan segala ujianmu yaallah..aku percaya.. ada hikmah kau mengambil nyawa bapaku ..

papa..org janji...org akan jalankan tanggungjawab org sbg anak lelaki dalam keluarga...org dan abang akan jaga mama..atin..along sebagaimana papa menjaga mereka...

INSYAALLAH...


Tarikh 30.3.13 jam 3.52 pagi..x kan ku lupa tarikh dan masa ini...SELAMANYA.....

kepada yang masih ada bapa..sayangilah mereka sementara mereka masih ada...kasih sayang yg sangat2 tidak ternilai...


>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>


Kasih seorang ayah.
Ya, mungkin ibu lebih kerap menelefon untuk menanyakan khabar dan keadaan kita setiap hari..
Tp tahukah kita, sebenar nya ayah lah yg mengingatkan ibu utk menelefon kita?


Semasa kecil, ibu lah yg lebih sering mendukung kita..
Tp tahukah kita bahawa sebaik saja ayah pulang bekerja dengan wajah yang letih ayahlah yang selalu menanyakan apa yangg kita lakukan seharian?
Saat kita sakit atau demam, ayah sering membentak "Sudah diberitahu ! Jangan minum ais !"
Tapi tahukah kamu bahawa ayah sebenarnya sangat risau ??


Ketika kita remaja,
Kita meminta izin untuk keluar malam. Ayah dengan tegas berkata "Tidak boleh !"
Sedarkah kita bahawa ayah hanya ingin menjaga kita? Kerana bagi ayah, kita adalah sesuatu yang sangat berharga.

Saat kita sudah mula dipercayai, ayah pun melonggarkan peraturannya. Maka kita telah melangar kpercayaan nya...
Maka ayah lah yangg setia menunggu kita di ruang tamu dengan rasa yang sangat risau..
Setelah kita dewasa, ayah telah menghantar kita ke sekolah atau ke kolej untuk belajar..
Di saat kita memerlukan itu ini, untuk keperluan kuliah kita, ayah hanya mengerutkan dahi. Tanpa menolak, beliau memenuhinya..


Saat kamu berjaya..
Ayah adalah orang pertama yang berdiri dan bertepuk tangan untukmu..
Ayah akan tersenyum dengan bangga..

Sampai ketika jodoh kita telah datang dan meminta izin untuk mengambil kita dari ayah..
Ayah sangat berhati-hati mengizinkan nya.. Dan akhirnya..


Saat ayah melihat kita duduk di atas pelamin bersama pasangan nya..
Ayahpun tersenyum bahagia.. Apa kita tahu, bahawa ayah sempat pergi ke belakang dan menangis?
Ayah menangis kerana ayah sangat bahagia..
Dan dia pun berdoa..
"Ya Tuhan, tugasku telah selesai dgn baik..
Bahagiakan lah putra putri kecilku yang manis bersama pasangannya"..


Setelah itu ayah hanya akan menunggu kedatangan kita bersama cucu-cucunya yang hanya sesekali datang untuk menjenguk.. Dengan rambut yang memutih dan badan yg tak lagi kuat untuk menjaga kita..


>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>


Thursday, September 8, 2011

Video rompakan di restoran mamak seksyen 15 Shah Alam

video

kejam giler...siap sempat meraba yg x leyh blah tu!ksian kakak tembam tu.hilang nasi separuh..=P smnjak dr kes nie aku trus seram nk lepak mamak smpai pagi2 buta..hobi aku gak tu...so dinasihatkan..kalau lepak mamak jgn bwk laptop,nk buat assignment bwk komputer besar desktop tu..so susa die nk rompak..hoho..n jgn bwk hp mhl2..hp cikai jek..kalau kne rompak pown x de hal sgt..oke?"SAYANGI BARANG TERSAYANG..ANDA MAMPU MENGUBAHNYA=)"

Thursday, July 21, 2011

MSU VOICE OF STARS..




alhamdulillah..semalam aku dapat first place for MSU Voice Of Stars...agak teruja la sbb nie first time aku msok contest under MSU..dpt tau contest nie pown dpd member aku..kurt fathul..thanks bebanyak!=)nk citer dpd audition la..

audition tu 23 jun 2011..
-mse tu ade 30 org ke 40 org yg msok audition.x sure sgt..ktorng kene nyanyi without the minus one..nyanyi cmtu jekla..x de muzik..aku dpt no 11 x silap..n nyanyi lagu usah lepaskan-taufiq batisah..ramai x tau sbnrnye lagu tu..tp nyanyi jekla..hehe..

video mse auditions


video

pastu 2 ari lepas tu diorang gtau aku dpt msok semifinal...

semifinal 30 june 2011
yg dpt msok semifinal 18 org...aku nyanyi lagu izinkan ku pergi-kaer

nie videonye...


video


mlm tu jugak diorng gtau 10 org yg dpt masok final...


nie la semue finalist..


20 JULY 2011
FINAL MSU VOICE OF STARS....

sehari sebelum final tu,ktorng ade rehearsal..tp malangnye ape props yg aku request semue x dpt=(
konon2 aku request spotlight n nyanyi dlm gelap,smoke machine,kerusi..

at last yg dpt,kerusi jek..haha
agak down gak la..pastu time rehearsal aku x dpt nyanyi langsong..part aku nyanyi jek nnt hall nk tutop la,pastu abg maintainance x dtg lagi la..last2 nyanyi men redah jek time final tu..


gmbr2 finalist perform..

Amir-die nyanyi lagu listen(beyonce)sdap dowh..aku suka lagu tu!!

steven-satu2nye peserta cina..(lagu ku juga mencintai dirimu)

nina-juara bintang remaja nie..sedap dowh suara die..die nyanyi lagu mencintaimu(kris dayanti)

epy(die nyanyi lagu buat sendiri dowh!jelez aku die pndai men gitar=(

siape nie??next!=P

reza-die nyanyi lagu entah(afgan)

tarmizi-bpk tinggi suare die..die nyanyi lagu terarosa(btol ke eja?)haha

mahathir(x igt die nyanyi lagu pe..tp lagu slow rock r=)


reza n couple die aisyah.so sweet..diorng nyanyi lagu english..pown x igt tajok=P


n nie video time aku perform=)

video

agak nervous la perform kat pentas besar...=)

mse dorang umumkan pemenang tu..aku cm da dpt agak r..sbb msekat blkng pentas tu organizer die tetibe ckp kat aku "duet x dpt arinie e?" motip?haha

tempat ketiga:
  • tarmizi

tempat kedua:
  • nina
johan:
  • x igt name mamat tu..haha

seriuzly..aku x expect aku leyh menang dowh...diorng semue best..bg aku kalau da dpt masok final pown da cukop baik=)

thanks to :
  • fikri yg setia teman aku dpd audition..manager la tu?haha
  • member2 yg dtg support..korang terbaik dowh!!!
  • korang yg sudi undi..thanks bebanyak..yg x leyh blah kakak angkat aku siap rampas bf die punye form undi,nk undi aku.haha..tq kak radhiah!
  • n thanks pade yg wish congrates!=)





suke ko kan?


cumil an lecturer aku?cm student..hehe..


=)

korang best!!=)


alhamdulillah....=D

FULL VIDEO..


Monday, July 18, 2011

hangout with ma best buddy.=)

lepas 8 bulan x jumpe..16/7 aritu bru si apis nie dtg KL...besh dowh!=)tapi die turon KL ngn family die 3 ari jek .so ktorng dpt lepak sehari jek..ajak tdo uma pown x nk..sombong!ktorng juz lepak sunway pyramid jek...upload gmbr jek boley x?mls nk membebel..haha


lame dowh ktorng x amek gmbo dlm toilet!gindu!=)

nie la manusia pleng degil pnah aku jumpe!da kte x ley smoke pown smoke gak.haha



pastu ktorang lunch kat kenny rogers..aku da janji ngn die nk belanje..aku igt MCD jek..sekali die msok kenny rogers da..haha..hangos!tp x pe la..skali skale..

x yah nk bersemangat sgt mkn tu!haha

ko lagi bersemangat dowh!!hahaha

pastu ktorang g tgok wayang cter Mr Poppers penguin..layan gak r cte tu..habes jek cte tu trus g kedai kasot beli kasot...haha..apis la nie menghasot aku!pastu an,pastu an,pastu an....ktorng bli kasot same dowh!hahaha..x leyh blah..nk wt cner..due2 minat kasot yg same..lgpown die pakai kat sabah,aku pakai kat shah alam..hehe..ktorng bli kasot nie..


cntek an??jgn ckp x cntek e!!haha

pastu mlm mkn MCD lak..apis blnje,..1 ari tu gemok!pas mkn MCD tu die balek..urm..kejap sgt dowh..x sempat nk gosip2 untuk mse 8 bulan punye cerita tu..tp x pe la..dpd x jumpe langsong an..

Tuesday, June 28, 2011

Friday, June 24, 2011

haPpY biTHdaY ciToT CitET!!

happy birthday mak iti!
mge pnjg umo n dimurahkan rezeki..
mge jadik anak yg solehah,n sukses dlm belajar pelbagai cara2 lilit shawl.haha.
sorry la..x dpt balek jb..clbrate birthday cm taun lepas..
meriahkan taun lepas?clbrate untuk 2 org skli??taun nie mne yg sorang lgi tu?huahahaa

SITI ZUBAIDAH BTE ABU BAKAR

dia ni kwn perempuan aku yg da anggap mcm adek sendiri..
(nnt suro mak kite buat roti kukus e?hehe)

boleh la dikategorikan prmpuan mlayu terakhir sbb...
  • pleng penyabar..
  • pleng baik..
  • pleng blur(ngeh3x)
  • suke menyakat die dowh!sbb die x pnah mara..cbe ko mara skali!nk tgok gak cmne muke ko mara..cumil lg x?(cumil kah?)=P
  • pleng takot hanjeng!dpd kecik smpai ke besar..=D
  • pleng ustazah..=P
  • pleng susa nk angkat phone n reply msg!(grr)
  • pleng susa nk kuar mlm(sbb.......)=D
kepade sspe yg nk berkenalan ngn gadis cumil ini..add la fb die..

BELAJAR ELOK2 NA..KITE AMEK COS YG SME AN??NNT LEY KEJER SESAME..LEY AKU BULI KO..HAHAHA..IGT SIKET..UMO TU 19..DA MAKEN TUA..(SME LA KITER..)=D

p/s: terharu kan aku update blog untuk birthday ko?aku pown terharu gak.(motip?)hehehe...




Sunday, June 19, 2011

HAPPY FATHERS DAY!!

Kasih seorang ayah.

Ya, mungkin ibu lebih kerap menelefon untuk menanyakan khabar dan keadaan kita setiap hari..
Tp tahukah kita, sebenar nya ayah lah yg mengingatkan ibu utk menelefon kita?


Semasa kecil, ibu lah yg lebih sering mendukung kita..
Tp tahukah kita bahawa sebaik saja ayah pulang bekerja dengan wajah yang letih ayahlah yang selalu menanyakan apa yangg kita lakukan seharian?
Saat kita sakit atau demam, ayah sering membentak "Sudah diberitahu ! Jangan minum ais !"
Tapi tahukah kamu bahawa ayah sebenarnya sangat risau ??


Ketika kita remaja,
Kita meminta izin untuk keluar malam. Ayah dengan tegas berkata "Tidak boleh !"
Sedarkah kita bahawa ayah hanya ingin menjaga kita? Kerana bagi ayah, kita adalah sesuatu yang sangat berharga.

Saat kita sudah mula dipercayai, ayah pun melonggarkan peraturannya. Maka kita telah melangar kpercayaan nya...
Maka ayah lah yangg setia menunggu kita di ruang tamu dengan rasa yang sangat risau..
Setelah kita dewasa, ayah telah menghantar kita ke sekolah atau ke kolej untuk belajar..
Di saat kita memerlukan itu ini, untuk keperluan kuliah kita, ayah hanya mengerutkan dahi. Tanpa menolak, beliau memenuhinya..


Saat kamu berjaya..
Ayah adalah orang pertama yang berdiri dan bertepuk tangan untukmu..
Ayah akan tersenyum dengan bangga..


Sampai ketika jodoh kita telah datang dan meminta izin untuk mengambil kita dari ayah..
Ayah sangat berhati-hati mengizinkan nya.. Dan akhirnya..


Saat ayah melihat kita duduk di atas pelamin bersama pasangan nya..
Ayahpun tersenyum bahagia.. Apa kita tahu, bahawa ayah sempat pergi ke belakang dan menangis?
Ayah menangis kerana ayah sangat bahagia..
Dan dia pun berdoa..
"Ya Tuhan, tugasku telah selesai dgn baik..
Bahagiakan lah putra putri kecilku yang manis bersama pasangannya"..


Setelah itu ayah hanya akan menunggu kedatangan kita bersama cucu-cucunya yang hanya sesekali datang untuk menjenguk.. Dengan rambut yang memutih dan badan yg tak lagi kuat untuk menjaga kita..


>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>


HAPPY FATHERS DAY PAPA!



thanks papa sbb da bersusah payah besarkan ktorng 4 beradik..n sorry kalau kdg2 tu owg degil n x ikot ckp papa..standart la tu..anak lelaki=) LUV U SO MUCH DAD!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...